Tελευταία ενημέρωση 02/10/2024
Βάψιμο τοίχων: μεταμορφώστε το σπίτι σας μόνο με χρώμα!
Είτε μετακομίζετε σε νέο σπίτι, είτε θέλετε να ανανεώσετε το χώρο σας βάφοντας και φρεσκάροντας τους τοίχους, η επιλογή του χρώματος είναι καθοριστικής σημασίας. Για πολλούς, η σκέψη και μόνο να βάψουν το σπίτι τους φαίνεται… βουνό. Και παρότι ο χώρος δείχνει να χρειάζεται οπωσδήποτε βάψιμο και φρεσκάδα ανανέωσης, αναρωτιούνται “από πού να ξεκινήσω;” και “πώς να επιλέξω το σωστό χρώμα;” για το βάψιμο των τοίχων.
Σε περίπτωση που προβληματίζεστε κι εσείς για την επιλογή του χρώματος στους τοίχους του σπιτιού, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά πράγματα για να μην χαθείτε στην παλέτα των χρωμάτων.
Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε μερικά στοιχεία της θεωρίας των χρωμάτων. Ακολουθούν βασικές οδηγίες για να καταλήξετε στην σωστή χρωματική επιλογή για το βάψιμο των τοίχων σας, ώστε να έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα που θα φέρει χαρά και αναζωογόνηση στο χώρο και στη ζωή σας.
Βάψιμο τοίχων: Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή χρώματος
Ο φωτισμός του χώρου
Τι είδους φωτισμός υπάρχει στο χώρο που θέλετε να βάψετε; Μεγάλα παράθυρα απ’ όπου μπαίνει φυσικό φως; Σποτάκια και κρυφός φωτισμός; Πολλαπλές λάμπες; Το πόσο φως έχετε και από πού προέρχεται παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιλογή χρώματος στους τοίχους. Το ηλιακό φως είναι διαφορετικό για παράδειγμα σε ένα βορινού προσανατολισμού δωμάτιο απ’ ότι σε ένα δυτικού προσανατολισμού δωμάτιο. Επίσης διαφορετικό φως δίνουν οι λάμπες αλογόνου από τους λαμπτήρες φθορισμού.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να κάνετε ένα απλό τεστ για να δείτε πώς θα δείχνει ένα χρώμα πριν καταλήξετε και προχωρήσετε στο βάψιμο των τοίχων: Πάρτε ένα δείγμα χρώματος που θέλετε να περάσετε τους τοίχους και ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι. Βάψτε το χαρτόνι δύο χέρια, με το χρώμα της επιλογής σας και στηρίξτε το στον τοίχο που θέλετε να βάψετε. Αφήστε το εκεί για μερικές ημέρες ώστε να δείτε πώς φαίνεται με το φως φυσικό ή τεχνητό που υπάρχει στον χώρο, τις διάφορες ώρες της ημέρας.
Το πάτωμα
Το πάτωμα του χώρου σας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιφάνεια του δωματίου μετά τους τοίχους και κατά κάποιο τρόπο, θα καθορίσει τις χρωματικές σας επιλογές. Έχετε στο χώρο σας ένα ξύλινο πάτωμα ή στο δάπεδο υπάρχουν πλακάκια και χρωματιστά χαλιά; Η παλέτα που θα επιλέξετε πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το χρώμα του πατώματος για ένα ταιριαστό αποτέλεσμα.
Τα παράθυρα και οι πόρτες
Το χρώμα που έχουν τα παράθυρα και οι πόρτες του δωματίου (από ξύλο, λευκό αλουμίνιο κ.ο.κ) πρέπει να υπολογιστούν στα χρώματα της χρωματικής παλέτας που θα επιλέξουμε για ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι αποχρώσεις του μπλε ταιριάζουν πολύ καλά με τα ξύλινα στοιχεία.
Σκεφτείτε τι έχετε ήδη στο χώρο
Αν έχετε ήδη ένα ξεχωριστό στοιχείο στο χώρο που θέλετε να βάψετε, όπως ένα έπιπλο, ένα χαλί ή ένα έργο τέχνης , τότε μπορείτε να επιλέξετε για τους τοίχους ένα χρώμα από την παλέτα αυτού του στοιχείου, είτε σε απόχρωση που να δίνει ένα ήπιο αποτέλεσμα, είτε σε απόχρωση που να κάνει αντίθεση, για ένα πιο ζωντανό αποτέλεσμα.
Η χρήση του χώρου
Για τα δωμάτια που προορίζονται για χώρους ξεκούρασης και χαλάρωσης (υπνοδωμάτια, χώροι μελέτης) είναι ιδανικά τα χρώματα που δεν είναι διεγερτικά και προκαλούν αίσθημα ηρεμίας, όπως τα ουδέτερα χρώματα, οι πολύ ανοιχτές αποχρώσεις και γενικά οι χρωματικοί συνδυασμοί χωρίς έντονες αντιθέσεις. Για τα δωμάτια που θέλουμε να είμαστε ενεργητικοί και δραστήριοι (καθιστικά, τραπεζαρίες, κουζίνες, χωλ) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιο έντονους χρωματικούς τόνους και χρωματικούς συνδυασμούς με αντιθέσεις.
Δείτε όλο το σπίτι σαν σύνολο
Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο χρώμα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, για να έχουμε ένα ενιαίο χρωματικά σύνολο, παρόλο που είναι μια καλή αισθητικά και οικονομικά πρόταση.
Μπορούμε άνετα να διαλέξουμε διαφορετικά χρώματα σε κάθε δωμάτιο, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η χρωματική μετάβαση από το ένα δωμάτιο στο άλλο να κυλάει ομαλά δίνοντας ένα αρμονικό και ισορροπημένο σύνολο. Ιδιαίτερα αν κάποιο δωμάτιο είναι ορατό και από άλλα δωμάτια του σπιτιού, πρέπει τα χρώματά του να ταιριάζουν με τα χρώματα των γειτονικών δωματίων. Οι επιλογές που έχουμε είναι πολλές, εφόσον υπακούουν στους βασικούς χρωματικούς κανόνες που προτείνουν οι επαγγελματίες του χώρου.
Βάψιμο τοίχων : ιδέες για ωραίους συνδυασμούς χρωμάτων
Μπορείτε να πάρετε ιδέες για να διαλέξετε έναν αρμονικό συνδυασμό χρωμάτων από πολλές πηγές: από περιοδικά διακόσμησης, από το διαδίκτυο και τους σχετικούς με την διακόσμηση ιστότοπους, όπως και από τις ιστοσελίδες των εταιρειών κατασκευής χρωμάτων, που προτείνουν έτοιμες χρωματικές παλέτες. Οι προτάσεις που κάνουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι μελετημένες και μπορούν να καλύψουν μεγάλη γκάμα αναγκών και αισθητικών προτιμήσεων. Ας δούμε τις πιο σημαντικές:
α) Μονοχρωματική παλέτα
Είναι μία σειρά χρωμάτων που αποτελείται από τις αποχρώσεις, τους τόνους και τις σκιές ενός μόνο χρώματος. Μία τέτοια χρωματική επιλογή δίνει μία κομψή ομοιογένεια στον χώρο και έναν αέρα αρχοντιάς, αλλά για να μην έχουμε ένα μονότονο αποτέλεσμα μπορείτε να παίξετε με τις υφές και τα μοτίβα στα υφάσματα, τα χαλιά και τα αντικείμενα. Είναι ιδανική επιλογή για μικρά δωμάτια γιατί τα κάνει να φαίνονται μεγαλύτερα.
Μονοχρωμία μπορούμε να εφαρμόσουμε και με ουδέτερα χρώματα αλλά και με μονοχρωματικές παλέτες του μπλε, πράσινου, κλπ. Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι τα στοιχεία του χώρου που ήδη υπάρχουν στο δωμάτιο και δεν μπορούν να αλλαχθούν, πρέπει να εντάσσονται και αυτά στην ίδια παλέτα για να λειτουργήσει το εφέ της μονοχρωμίας.
Μπορείτε επίσης να έχετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα και μια αίσθηση κομψότητας και αριστοκρατικής φινέτσας επιλέγοντας διαφορετικά χρώματα για κάθε δωμάτιο, αλλά από μία μονοχρωματική παλέτα. Θα βάψετε, για παράδειγμα, το δωμάτιο του μωρού γαλάζιο; Τότε μπορείτε να επιλέξτε μία άλλη απόχρωση του μπλε από την παλέτα των χρωμάτων για το χώρο του γραφείου σας. Αυτή είναι μια ασφαλής επιλογή με ένα απόλυτα ταιριαστό αποτέλεσμα.
β) Διχρωμία ή Τριχρωμία: συμπληρωματικά χρώματα
Τα συμπληρωματικά χρώματα βρίσκονται ακριβώς απέναντι στον βασικό χρωματικό κύκλο (π.χ. μπλε-πορτοκαλί, μωβ-κίτρινο, πράσινο-κόκκινο). Καθώς είναι πάντα το ένα θερμό και το άλλο ψυχρό, όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο δημιουργούν αίσθηση αντίθεσης και ζωντάνιας, αλλά και αρμονίας. Tο ένα συμπληρώνει το άλλο και ταυτόχρονα εμπλουτίζει το χρώμα του άλλου. Γι αυτό τον λόγο δωμάτια που έχουν πάτωμα, πόρτες κλπ από ξανθό ξύλο δείχνουν τόσο όμορφα σε αποχρώσεις και τόνους του μπλε.
Ανάλογα με την χρήση του δωματίου μπορούμε να βάψουμε τους τοίχους με το θερμό ή το ψυχρό χρώμα και το συμπληρωματικό του να μπαίνει σε διακοσμητικές πινελιές για να δίνει την ένταση που θέλουμε.
Μία παραλλαγή του ζεύγους των δύο συμπληρωματικών χρωμάτων είναι και η “σπασμένη” συμπληρωματική παλέτα που αποτελείται από 3 χρώματα: ένα χρώμα και τα δύο χρώματα αριστερά και δεξιά του συμπληρωματικού του (π.χ. μωβ – κιτρινοπράσινο – κιτρινοπορτοκαλί).
γ) Διχρωμία ή Τριχρωμία: αναλογική παλέτα
Τα 2-3 χρώματα που βρίσκονται δίπλα-δίπλα στον χρωματικό κύκλο ονομάζονται αναλογικά, ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους και δίνουν ένα ήρεμο και ξεκούραστο αποτέλεσμα, χωρίς αντιθέσεις (π.χ. κίτρινο – κιτρινοπορτοκαλί – πορτοκαλί ή μπλε – γαλαζοπράσινο – πράσινο). Μπορούν να συνδυαστούν και στο ίδιο δωμάτιο και σε γειτονικά δωμάτια.
Ανάλογα με την χρήση του δωματίου και τον φωτισμό, μπορεί να έχουμε μια θερμή ή μια ψυχρή αναλογική παλέτα. Για ένα ήπιο αποτέλεσμα, χωρίς μεγάλες αντιθέσεις, βάψτε τους τοίχους στο πιο ανοιχτό χρώμα της παλέτας.
δ) Τριχρωμία: τριαδική παλέτα
Τα τριαδικά χρώματα βρίσκονται στις άκρες ενός ισόπλευρου τριγώνου πάνω στον χρωματικό κύκλο, δηλ. ισαπέχουν μεταξύ τους (π.χ. κόκκινο, κίτρινο, μπλε). Βγάζουν ένα πολύ ζωντανό και έντονο χρωματικό αποτέλεσμα, γι αυτό χρειάζεται προσοχή στο ποιούς τόνους των χρωμάτων θα διαλέξετε και σε ποιές αναλογίες θα μπουν στον χώρο. Ταιριάζουν σε χώρους -και ανθρώπους- με έντονη προσωπικότητα ή σε χώρους με νεανική διάθεση.
Βάψιμο τοίχων: πόσο χρώμα και πού;
Από τα 2-4 χρώματα που θα έχει η παλέτα που θα διαλέξετε (ανοιχτό, μεσαίο, σκούρο) το πιο ήπιο αποτέλεσμα το πετυχαίνετε αν βάψετε τους τοίχους στο πιο ανοιχτό χρώμα, μετά το μεσαίο χρώμα να βρίσκεται στο δάπεδο, τις κουρτίνες, τις ταπετσαρίες των επίπλων και το πιο σκούρο χρώμα στις διακοσμητικές λεπτομέρειες, βάζα, πίνακες, μαξιλάρια κ.λπ.
Φυσικά ο κανόνας αυτός δεν είναι απόλυτος, γιατί οι επιλογές σας εξαρτώνται από το χρώμα των στοιχείων του χώρου που ήδη έχετε και που όπως είπαμε παραπάνω, πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αν για παράδειγμα έχετε πολύ σκούρο πάτωμα, τότε τα διακοσμητικά αντικείμενα μπορούν να είναι το ανοιχτό ή το μεσαίο χρώμα.
Στην διακοσμητική, ένας κανόνας που λειτουργεί για να πετύχουμε ένα αρμονικό συνολικό αποτέλεσμα είναι η λεγόμενη “χρυσή αναλογία” που είναι ο κανόνας “60-30-10”.
Αν το χρώμα των τοίχων θεωρήσουμε ότι κυριαρχεί στο 60% του χώρου, τότε το χρώμα του δαπέδου και των υφασμάτων πρέπει να αποτελεί το 30% του χρώματος του χώρου, δηλαδή το μισό του τοίχου και τα διακοσμητικά αντικείμενα (βάζα, λαμπατέρ κ.α.) το 10% του χρώματος του χώρου.
Τέλος πινελιές από άσπρο ή μαύρο χρώμα που θεωρούνται μη χρώματα και ταιριάζουν με τα πάντα, μπορούν να φωτίσουν ή να σκουρύνουν τον χώρο και να δέσουν την σύνθεση.
Το τεχνικό συνεργείο του Μάστορα βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας δώσει συμβουλές και να σας βοηθήσει να επιλέξετε χρώματα για το βάψιμο του χώρου σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να έρθουμε δωρεάν στον χώρο σας και να σας κάνουμε μία προσφορά ελαιοχρωματισμού.