Tελευταία ενημέρωση 02/10/2024
Σοβάτισμα: Η καλλιτεχνία στην τοιχοποιία
Το σοβάτισμα είναι η τεχνική εργασία για να έχουμε λεία και ομοιόμορφη επιφάνεια στους τοίχους καλύπτοντας όλες τις ανωμαλίες στο μπετόν ή τα τούβλα. Με δυo λόγια, σκεπάζει όλες τις μικρές κακοτεχνίες που μπορεί να υπάρχουν σε μία κατασκευή, γι΄ αυτό και θεωρείται η καλλιτεχνία στην τοιχοποιία.
Στην πράξη όμως ένας τοίχος σοβατισμένος μπορεί να προστατέψει το σπίτι σας από τις επιβλαβείς καιρικές συνθήκες και τους ρύπους της ατμόσφαιρας, όπως ακόμη και να προστατέψει το σπίτι και από την γρήγορη επέκταση της φωτιάς.
Το σοβάτισμα δεν είναι μία απλή τεχνική εργασία που μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε ο οποίος δεν έχει τεχνικές γνώσεις. Η εργασία αυτή απαιτεί εμπειρία, προσοχή και… καλλιτεχνία για να μας δώσει ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά μπορεί να προκληθούν ζημίες που θα κοστίσουν πολύ ακριβά σε χρόνο και χρήμα.
Δείτε παρακάτω όλα τα “μυστικά” της τεχνικής του σοβατίσματος για να κατανοήσετε την διαδικασία- ακόμη κι αν δεν ανήκετε στους ειδικούς τεχνίτες. Τα παρακάτω θα σάς βοηθήσουν και για να επιλέξετε το κατάλληλο τεχνικό συνεργείο.
Τα πλεονεκτήματα του σοβατίσματος τοίχου
Εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα στην τοιχοποιία, το σοβάτισμα προσφέρει και άλλα θετικά στοιχεία:
1. Ενισχύει τη μόνωση της οικοδομής καθώς ο σοβάς είναι υλικό που μονώνει τους τοίχους από τούβλο. Επίσης προστατεύει τις κολώνες της οικοδομής και τα δοκάρια του σκελετού από εξωτερικούς παράγοντες.
2. Το σοβάτισμα προστατεύει ένα κτήριο από τις καιρικές συνθήκες. Ακόμη και το σκυρόδεμα το οποίο δεν είναι απαραίτητο να σοβατίζεται. Ο σοβάς όμως προστατεύει αυτές τις επιφάνειες από τις καιρικές συνθήκες.
3. Μία ακόμη προστασία που προσφέρει το σοβάτισμα είναι η πυροπροστασία. εμποδίζει το πέρασμα της φωτιάς, ιδιαίτερα στις κατασκευές με μεταλλικό σκελετό κτηρίου.
Σοβάτισμα: η διαδικασία και τι να προσέξετε
Η διαδικασία του σοβατίσματος θέλει προσοχή στις κινήσεις, τεχνική, καλή γνώση υλικών, σύστημα και συνέπεια στην εφαρμογή κάθε στρώσεις. Αν αυτά γίνουν με βιασύνη η σε ακατάλληλες καιρικές συνθήκες ή ακόμη χρησιμοποιηθούν λάθος αναλογίες, τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε αργότερα προβλήματα σε ανύποπτο χρόνο. Και για να τα διορθώσετε θα πρέπει να καταβάλλετε χρήματα, να μπείτε στα έξοδα και να αφιερώσετε και χρόνο.
Η αλήθεια είναι ότι είναι μάλλον αδύνατον ως πελάτης να ελέγξετε την εργασία που θα κάνει το τεχνικό συνεργείο στο χώρο σας. Γι΄ αυτό σάς συμβουλεύουμε να επιλέξετε τεχνίτες με καλές συστάσεις, να δείτε τις δουλειές τους και να μην αποτελέσει το οικονομικό το κύριο κριτήριο για την επιλογή σας.
Πάντως αν θέλετε να δείτε αν έχει γίνει καλή δουλειά μπορείτε να κάνετε το εξής: να χτυπήσετε την σοβατισμένη επιφάνεια με ένα ξύλο. Εάν σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο αντιληφθείτε ότι ο θόρυβος του τοίχου είναι υπόκωφος, τότε θα πρέπει να υπάρχουν μείνει κενά στις πρώτες στρώσεις. Ακόμη μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο για τυχόν ανωμαλίες στην επιφάνεια του τοίχου και να ελέγξετε και τις κλίσεις στις γωνίες μόλις τελειώσουν οι εργασίες.
Αν το σοβάτισμα γίνεται σε παλιό κτίριο στα πλαίσια ανακαίνισης, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να γίνει πρώτα η επισκευή των υδρορροών, ώστε να μην υπάρχουν μόνιμες πηγές συσσωρευμένης υγρασίας στους φρεσκοσοβατισμένους τοίχους που θα καταστρέψουν σε λίγο χρόνο το τελικό αποτέλεσμα.
Σοβάς: το δομικό υλικό με τις πολλές παραλλαγές
Τι είναι όμως και από τι αποτελείται ο σοβάς;
Ο σοβάς είναι κονίαμα που φτιάχνεται από άμμο, νερό, τσιμέντο και ασβέστη. Η αναλογία των υλικών για να είναι σωστή χρειάζεται έμπειρο τεχνίτη. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αναλογία των υλικών καθορίζεται τόσο από την υγρασία των υλικών, όσο και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή του σοβατίσματος.
Ο σοβάς ετοιμάζεται στο χώρο της οικοδομής από το τεχνικό συνεργείο. Στην αγορά όμως κυκλοφορούν και έτοιμα μείγματα, που δίνουν ένα ομοιογενές αποτέλεσμα καθώς η αναλογία των υλικών για τον σοβά παραμένει σταθερή για όλη την οικοδομή.
Η χρήση έτοιμου σοβά της αγοράς μπορεί να αυξάνει λίγο το κόστος, αλλά από την άλλη μάς εξασφαλίζει σωστή και σταθερή αναλογία υλικών. Θα πρέπει να ξέρετε μπορούν να γίνουν παραλλαγές στα υλικά, όπως για παράδειγμα, να αντικατασταθεί η άμμος από μαρμαρόσκονη, ή μπορεί το τσιμέντο αντί για λευκό να είναι το γνωστό γκρι.
Επίσης μπορούμε ακόμη να δώσουμε χρώμα ή και θερμομονωτικές ιδιότητες βάζοντας στο μείγμα του σοβά περλίτη και πλαστικοποιητή. Με το χρωματιστό σοβά μπορείτε να αποφύγετε το βάψιμο του τοίχου στη συνέχεια κι έτσι να εξοικονομήσετε και χρήματα.
Χρωματιστός σοβάς: η έξυπνη επιλογή
Πράγματι μία έξυπνη λύση αν θέλουμε να αποφύγουμε το βάψιμο του τοίχου είναι ο χρωματιστός σοβάς. Έχει πολλές αποχρώσεις και μπορείτε να τον βρείτε έτοιμο στην αγορά με προδιαγραφές υψηλής αισθητικής και πρέπει να ξέρετε ότι δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο.
Επίσης ο χρωματιστός σοβάς χαρακτηρίζεται για τις άριστες αντοχές του, ενώ το σημαντικότερο στοιχείο του είναι ότι μειώνει το συνολικό κόστος εργασιών στην οικοδομή, αφού ξεχνάμε το βάψιμο. Κι αν έχετε επιφυλάξεις, υπολογίστε ότι σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις, ο χρωματιστός σοβάς αυξάνει την αντοχή της οικοδομής. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι έχει καλύτερη συμπεριφορά σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και σε ιδιαίτερο περιβάλλον (χαμηλές θερμοκρασίες , παγετός, υγρασία, κοντά σε θάλασσα).
Το σοβάτισμα βήμα-βήμα
Το σοβάτισμα είναι μία δουλειά που θέλει χρόνο και προσοχή. Κι αυτό γιατί, η διαδικασία έχει τρεις στρώσεις σε διαφορετική σύσταση και πάχος η κάθε μία. Επειδή η κάθε στρώση σοβά έχει το δικό της ρόλο. Γι΄ αυτό και κάθε στρώση γίνεται μόνο όταν η προηγούμενη έχει στεγνώσει όπως πρέπει. Το σοβάτισμα μπορεί να γίνει με το χέρι ή με πρέσα που το πετάει πάνω στον τοίχο. Οι στρώσεις έχουν πάχος 2- 3 εκατοστά για τους τοίχους ενώ για τις οροφές είναι λιγότερο.
Πρώτο στάδιο: πεταχτό
Η πρώτη στρώση λέγεται “πεταχτό” . Είναι μία τραχιά επιφάνεια σοβά που δεν λειαίνεται και δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο πάχος. Είναι ένα άγριο υπόστρωμα που θα γίνει βάση γα το επόμενο βασικό στρώμα. Σε αυτό το πρώτο στάδιο βάζουμε το υαλόπλεγμα- ένα υλικό που συνδέει τα δύο διαφορετικά υλικά με το σοβά. Επίσης παρέχει προστασία από ρηγματώσεις εξαιτίας των αλλαγών θερμοκρασίας, ή μικρών σεισμικών δονήσεων που μπορεί να συμβούν. Ακόμη σε αυτό το στάδιο τοποθετούνται και οι οδηγοί (ψευτόκασες) καθώς και τα γωνιόκρανα για τις γωνίες.
Δεύτερο στάδιο: λάσπωμα
Η δεύτερη στρώση λέγεται “λάσπωμα”. Είναι η πιο παχιά στρώση στη διαδικασία του σοβατίσματος. Εξομαλύνει το υπόβαθρο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να πετύχουμε επίπεδη επιφάνεια στον τοίχο ώστε να δεχτεί το τελικό επίχρισμα. Σε αυτή τη στρώση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρόσμικτα υλικά για την παροχή έξτρα θερμομόνωσης.
Επίσης σε αυτό το στάδιο αφαιρούνται οι οδηγοί και γεμίζονται κι αυτές οι επιφάνειες ώστε να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Τέλος στην επιφάνεια του σοβά τραβάμε κυματιστές γραμμές ( εδώ χρησιμοποιούμε συνήθως με μία μεγάλη χτένα) ώστε να βελτιώσει την πρόσφυση της επόμενης τελευταίας στρώσης σοβά.
Τρίτο στάδιο: μάρμαρο
Η τρίτη και τελευταία στρώση στο σοβάτισμα λέγεται “μάρμαρο”. Χρησιμοποιούμε μαρμαρόσκονη ή και άσπρο τσιμέντο αντί για το συμβατικό γκρι τσιμέντο. Σε αυτό το στάδιο δίνουμε την τελική μορφή στην επιφάνεια του τοίχου. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο στρώματα, εδώ σε αυτή τη στρώση αντί για άμμο χρησιμοποιούμε μαρμαρόσκονη και αντί για γκρι τσιμέντο χρησιμοποιούμε άσπρο, το οποίο όμως θα πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος του καθότι είναι αρκετά ακριβότερο.
Για να πετύχουμε αυτό που τελικά είναι μία άσπρη τελική επιφάνεια στο τοίχο μας, που θα είναι επίπεδη, λεία και έτοιμη για βάψιμο ακολουθεί το τρίψιμο με τριβίδι. Ονομάζεται τριφτό και παρόλο που δεν είναι ο μοναδικός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος προετοιμασίας της επιφάνειας για το βάψιμο που θα ακολουθήσει.
Τεχνικά σημεία που απαιτούν προσοχή
- Δεν επιλέγουμε να σοβατίσουμε κατά τις εποχές του έτους που έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, παγετός. Ιδανικές θερμοκρασίες είναι από 8 έως 32°C.
- Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ασβέστη καλής ποιότητας και σβησμένο εντελώς.
- Το σοβάτισμα καλό είναι να γίνεται σε εντελώς στεγνούς τοίχους τον χειμώνα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς είναι προτιμότερο να έχει γίνει πριν μια διαβροχή του τοίχου. Σε περίπτωση που ο καιρός είναι θερμός και επικρατεί ξηρασία τότε η σοβατισμένη επιφάνεια πρέπει να συντηρηθεί με κατάβρεγμα, κι αυτό για να αποφύγουμε τυχόν σκασίματα στον σοβά.
- Οι τρεις στρώσεις πρέπει να γίνονται με κάποια χρονική απόσταση μεταξύ τους, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να συρρικνωθούν τα κονιάματα. Αν η επόμενη στρώση απλωθεί πριν στεγνώσει κατάλληλα το προηγούμενο στρώμα, τότε η σοβατισμένη επιφάνεια θα εμφανίσει ρωγμές καθώς το υπόστρωμά της δεν θα είναι σταθερό.
- Για να αποφύγουμε μερεμέτια, είναι απαραίτητο να τοποθετήσουμε στα παράθυρα και στις πόρτες τις μαρμαροποδιές αμέσως μετά τη φάση με το λάσπωμα και πριν από τη φάση με το μάρμαρο.
- Η τοποθέτηση ψευτόκασων στα παράθυρα και τις πόρτες παρότι δεν θεωρείται απαραίτητη, είναι ωστόσο ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να πετύχουμε ευθύγραμμα και ορθογωνικά ανοίγματα. Έτσι με αυτό τον τρόπο μειώνουμε κάθε πιθανότητα στραβού ανοίγματος.
- Αφήνουμε την κάθε στρώση του σοβά να στεγνώσει πλήρως και κατάλληλα πριν περάσουμε στο επόμενο στρώμα.
- Ο Νο1 εχθρός μίας σοβατισμένης επιφάνειας είναι η υγρασία. Μόνο αν έχουμε εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες χωρίς υγρασία στο χώρο μας προχωράμε στο βάψιμο του τοίχου. Φροντίζουμε ώστε να βάφουμε συχνά τη σοβατισμένη επιφάνεια τοίχου για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση το άριστο αρχικό μας αποτέλεσμα και για τα επόμενα χρόνια.
- Σε περίπτωση που αναζητάτε οικονομικές λύσεις στην ανακαίνιση του χώρου σας, υπολογίστε ότι δεν χρειάζονται σοβάτισμα οι επιφάνειες από γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες και γενικά η ξηρή δόμηση.
Σοβάτισμα και κόστος
Στον προϋπολογισμό σας για να έχετε μία εικόνα κόστους θα πρέπει να υπολογίσετε ότι οι τοίχοι σοβατίζονται εις διπλούν. Εξωτερικά και εσωτερικά, συνεπώς δύο φορές. Στο κόστος υπολογίστε ακόμη και την αγορά των κονιαμάτων, όπως και τις δαπάνες σε εργατικά, καθώς και την χρήση εξοπλισμού που ενδεχομένως θα χρειαστούν όπως αναμεικτήρες, ικριώματα, και υλικά υαλοπλέγματα, στεγανωτικά γαλακτώματα, ίνες ενίσχυσης κ.α.
Τέλος μην παραλείψετε να υπολογίσετε ότι τόσο οι γωνίες όσο και οι ακμές χρεώνονται χωριστά ανά τρέχον μέτρο, κι αυτό γιατί απαιτούν ξεχωριστή επεξεργασία.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σάς δώσουμε άμεσα την προσφορά μας και να σάς προτείνουμε οικονομικές λύσεις με άριστο ποιοτικό αποτέλεσμα.
Καλέστε στο 213-03-66-203
ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook
για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.